Lõhefilee kurgikattega

Lõhe maitseb koos külma krõmpsuva marineeritud kurgi kastmega klassikaliselt hästi.

4-le
40 min

  • 800 g lõhefileed
  • 1 sidrun

Kastmeks:

  • 5 marineeritud kurki
  • 80 ml 35% rõõska koort
  • 250 g lahjat kreemjuustu
  • 1 punt tilli
  • soola, musta pipart

Lõika kala 4–5 tükiks ja kuivata köögipaberiga. Maitsesta soola ja pipraga ning piserda üle poolest sidrunist pigistatud mahlaga.

Pane kala küpsetuspaberi või fooliumiga kaetud ahjunõusse ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 8 minutit, kuni see on küps.

Kastme jaoks lõika kurk kuubikuteks. Mikserda kokku koor ja kreemjuust. Maitsesta kastet soola ja pipraga. Sega lusikaga kastmesse kurgid ja enamik hakitud tillist. Tõsta kala taldrikule ja kata kurgikattega, raputa peale ülejäänud hakitud till. Säti taldriku äärele sidruniviile! Serveeri kohe.

Retsept: Laura Strandberg

Foto: Jaan Heinmaa

Koorene panniroog kana, suvikõrvitsa ja kukeseentega

See panniroog on lihtsast ja kiirest valmistamisviisist hoolimata lausa gurmeetoit. Kui soovid, serveeri kõrvale koorega keedetud värskeid kartuleid või riisi.

4-le
40 min

  • 200 g kukeseeni
  • 2 sibulat
  • 2 sl õli
  • 2 kanafileed
  • 500 g suvikõrvitsat
  • 3 dl 35% rõõska koort
  • 50 g sinihallitusjuustu

Kuumuta kuival pannil kuke­seentest vesi välja. Lõika sibulad ratasteks ja hauta 4‒5 minutit õlis. Lisa ribadeks või kuubikuteks lõigatud kana ja prae kuldpruuniks. Lõika suvikõrvits pikuti pooleks, viiluta, lisa pannile ja hauta 5‒6 minutit. Lisa kukeseened, kohvikoor ja tükeldatud sinihallitusjuust ning sega, kuni juust on kastmes sulanud. Maitsesta soola ja pipraga. Sega hulka hakitud till.

Retsept: Pille Enden

Foto: Jaan Heinmaa

Mugava kokkaja kapsarullid

Kapsarulle võib teha ka nii, et segad kõik ained kokku ja vormid rullideks – pole vaja kapsalehtedega mässata.

4-le
1 h 45 min

  • 3 dl ümarateralist või pudruriisi (või 8 dl ­keedetud riisi)
  • 400 g peakapsast
  • 400 g segahakkliha
  • 1 suur sibul
  • 2 muna
  • 2 sl hakitud peterselli või tilli
  • soola, musta pipart
  • 1 sl õli
  • 3 sl võid
  • 1 suur porgand
  • 4 dl tomatikastet
  • 6 dl vett
  • maitseks soola, suhkrut, musta pipart

Keeda riis pehmeks ja lase jahtuda.

Kuni riis keeb, haki kapsas peeneks. Kalla peale keev vesi ja lase 10 minutit seista. Nõruta ja suru kuivaks. Kuumuta ahi
220 kraadini. Määri ahjuvorm (30 × 30 cm) õliga.

Sega hakkliha, kapsas ja keedetud riis. Lisa 0,5 riivitud sibulat, munad ja hakitud petersell, maitsesta soola ja pipraga. Vormi segust kanamunasuurused rullid ja lao õliga määritud ahjuvormi. Haki ülejäänud sibul. Kuumuta potis 1 sl õli ja 3 sl võid, hauta sibul pehmeks. Lisa jäme­dalt riivitud porgand ja hauta 3–4 minutit. Pane juurde 4 dl tomatikastet ja 6 dl kuuma vett. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga ning kuumuta keemiseni. Vala kaste vormi.

Retsept: Pille Enden

Foto: Ragne Värk

Šokolaadiruudud

Šokolaadiruudud sobivad täiuslikult tassikese kange kohvi kõrvale. Need on parajalt magusad, mistõttu rahuldavad suurema magusa­isu ideaalselt. Süües üllatab maitselt õhuline sefiir ja krõbe küpsis.

12 tk
1,5 tundi

  • 200 g tumedat šokolaadi
  • 150 g šokolaadikreemi või maapähklivõid
  • 50 g võid
  • 120 g klassikalisi küpsiseid (nt Selga või Kalev)
  • 120 g sefiiri (nt Laima)
  • 6–8 batoonikese kommi (Miisu, Pilveke, Kaseke vms)
  • Sulata šokolaad, šokolaadikreem ja või veevannil.

Murra küpsised väiksemateks tükkideks ja pane kaussi. Lisa juurde murendatud sefiir ja hakitud kommitükid, sega ühtlaseks. Vala juurde šokolaadisegu.

Sega kõik korralikult segamini ja aseta segu küpsetuspaberiga kaetud kandilisse vormi. Tõsta kook umbes tunnikeseks tahenema, serveerimiseks lõika see sobiva suurusega tükkideks.

Retsept: Ragne Värk