Soe lõhesalat köögiviljadega

Üsna lihtsalt valmiv salat on argirutus eriti hea valik – pane kõik komponendid ahju ja sega kokku. Salatisse sobib praegu napsata naadi-, võilille- või nurmenukulehti.

30 min
neljale

  • 100 g rediseid
  • 150 g kirsstomateid
  • 1 punane sibul
  • 100 g sparglit
  • 200 g brokolit
  • 300 g lõhefileed
  • 0,5 dl õli
  • soola, pipart, tšllihelbeid, kuivatatud punet
  • 150 g salatilehti

Sinepi-meekaste:

  • 4 sl oliiviõli
  • 2 sl sidrunimahla
  • 2 sl täisterasinepit
  • 1 sl mett
  • soola-pipart

Lõika redised ja kirsstomatid pooleks, sibul poolratasteks. Eemalda sparglilt puitunud varreosa, tükelda varred 3–4 cm pikkusteks juppideks ning brokoli õisikuteks. Laota köögiviljad ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane sinna ka lõhefilee.

Sega köögiviljad õli ning maitseainetega. Pintselda lõhe samuti õliga üle ja maitsesta. Küpseta 220 kraadi juures 15–20 minutit. Sega kokku kastmeained. Pese salatilehed ja kuivata, sega kastmega. Tõsta salatilehtedele soojad köögiviljad ja sega kergelt läbi. Aseta peale lõhetükid ja serveeri kohe.

Retsept: Pille Enden

Foto: Jaan Heinmaa

Küüslaugune ürdisai

Esimese nälja kustutamiseks on hea küüslauguvõiga täidetud saiabatoon. Siis polegi muud, kui vala endale esimene pokaal külma veini ja naudi. Kui ilm vihmane ja grillida ei saa, võid saia küpsetada ka ahjus.

25 min
kuuele

  • 1 pikk sai
  • 100 g toasooja võid
  • 1 dl hakitud tilli ja leht­peterselli
  • 3 küüslauguküünt
  • soola

Sega toasoe või hakitud maitserohelise ja purustatud küüslauguga. Maitsesta soolaga. Tee sisselõiked nii, et põhjast jääb sai terveks. Määri ürdivõi vahedesse, keera sai fooliumisse ja grilli või küpseta 200kraadises ahjus 8–10 minutit. Ava pealt foolium ja pruunista krõbe-
duse saamiseks veel
3–5 minutit.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Jaan Heinmaa

Panniroog kartulite, ubade ja kukeseentega

Kiire ja argine värskete suviste andidega panniroog pikka pliidi ees mässamist ei nõua. Mõnus vaheldus grilltoidule.

30 min
neljale

  • 400 g värsket kartulit
  • 200 g kollaseid või rohelisi ube
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 sl võid
  • 2 küüslauguküünt
  • 4 peekoniviilu
  • 150 g kukeseeni
  • 2 sl värskelt pressitud sidrunimahla
  • tilli, soola, pipart
  • hapukoort (serveerimiseks)

Keeda kartulid soolakas vees u 15 minutiga pehmeks. Tõsta kartulid välja ja keeda samas vees ube 7–8 minutit. Jäta oad veel natuke krõmpsuks, nõruta. Kuumuta pannil õli ja või, poolita kartulid ja lisa pannile koos hakitud küüslauguga. Maitsesta soola ja pipraga. Prae kartulid u 5 minutiga õrnalt pruuniks. Tõsta pannilt ära ja hoia soojas.
Lõika peekon u 1 cm tükkideks ja pruunista pannil. Lisa tükeldatud oad ja kukeseened, kuumuta 4–5 minutit. Pane kartulid pannile tagasi, maitsesta rooga sidrunimahla, soola ja pipraga. Sega läbi. Raputa peale hakitud tilli. Soovi korral serveeri hapukoorega.

Retsept: Pille Enden

Foto: Jaan Heinmaa

Õunapommid martsipaniga

Maitsvad pärmitainast saiakesed muudab mahlaseks mõnusalt hapukas õunatäidis. Parimad koduse õunamoosiga. Lisaks on neid tore küpsetada koos lastega.

15 tk
1 h 30 min

  • 25 g toasooja pärmi
  • 1 dl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1,25 dl piima
  • 1 muna
  • 1 tl jahvatatud kardemoni
  • 4 dl nisujahu
  • 75 g toasooja võid

Täidis:

  • 2 hapukat õuna
  • 2 dl õunamoosi
  • 60 g martsipanimassi
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl jahvatatud kaneeli

Määrimiseks:

  • 1 muna
  • pealepuistamiseks ­pärlsuhkrut

Valmista pärmitainas ja sõtku ühtlaseks. Jäta rätiku alla 45 minutiks kerkima. Rulli tainas jahusel laual suureks nelinurgaks ja lõika 8 × 8 cm ruutudeks. Täidiseks sega kokku moos koos riivitud õunaga. Sega kaneel suhkruga. Tõsta tainaruutude keskele moosi-õunasegu, pane sekka martsipanitükke ja puista suhkru-kaneeliseguga üle. Vajuta tainanurgad keskele kokku, keera ühenduskoht allapoole ja lase veel 30 minutit kerkida.

Tõsta pallid võiga määritud või pabervormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja puista üle pärlsuhkruga. Küpseta 200kraadises ahjus 15–18 minutit. Lase jahtuda ja tõsta vormist.

Retsept: Lia Virkus