Grillitud porgandid sidruni ja koriandriga

Lihtsad suviselt noored grillitud porgandid saavad sidruni- koriandrikastmega ülevalatult marumõnusaks. Hea liha-kala kõrvane!

30 min
neljale

  • 12 noort porgandit
  • 2 sl oliiviõli + porgandite grillimiseks
  • 1 sl koriandriseemneid
  • 1 värskelt riivitud sidruni koor ja pressitud mahl
  • 2 sl valge veini äädikat
  • 3 sl kooritud mandleid
  • pool hakitud punast tšillit
  • 1 punt värsket koriandrit
  • soola ja musta pipart

Keeda hoolikalt pestud porgandeid vees 2–3 minutit. Rulli neid oliiviõlis ja grilli fooliumalusel, kuni need omandavad kauni värvuse.

Purusta uhmris koriandriseemned, lisa riivitud sidrunikoor. Sega kastmeks juurde sidrunimahl, äädikas ja oliiviõli. Maitsesta soola-pipraga.

Vormi fooliumist pakike ja täida mandlite ja 0,5 tl soolaga. Kuumuta grillil, kuni mandlid on kuldpruunid. Laota porgandid serveerimisalusele või -plaadile. Puista peale röstitud mandlid, hakitud tšilli ja värske koriander. Nirista peale kaste ja maitsesta vajadusel soola-pipraga. Sobivad hästi grillitud liha või kala kõrvale.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Jaan Heinmaa

Korea kurgisalat

Idamaise hõnguga kurgisalat tundub natuke enamat kui lihtsalt kurgisalat. Kusjuures pikemalt seistes läheb
maitse isegi paremaks.

1 tund
Neljale

  • 600 g väikseid kurke
  • 2 sl sojakastet
  • 2 sl riisiäädikat
  • 2 sl seesamiõli
  • 1 tl soola
  • 1 sl pruuni suhkrut
  • Cayenne’i pipart
  • 2 sibulavart
  • 4 küüslauguküünt
  • 2 sl seesamiseemneid

Koori kurgid ja viiluta õhukeselt. Sega sojakaste, äädikas, seesamiõli, sool, suhkur ja Cayenne’i pipar. Lisa kurk, õhukeselt viilutatud sibulavarred (nii roheline kui ka valge osa), purustatud küüslauk ja seesamiseemned. Sega läbi ja lase vähemalt 1 tund või kuni
2 päeva maitsestuda.

Retsept: Pille Enden

Foto: Jaan Heinmaa

Magushapu kapsasupp

Magushapu kerge supp on veidi vürtsikas ja meenutab maitselt ungaripärast guljašš-suppi. Hea rasvapõletaja ning sisaldab kapsast, sibulat ja sellerit.

1 tund
neljale

  • 2 sl oliiviõli
  • 1 keskmine sibul
  • 3 hakitud küüslauguküünt
  • 1 sl köömneid
  • 2 sl jahvatatud paprikat
  • 1 purk purustatud tomateid (400 g)
  • 2 sl tomatipüreed
  • 1 l külma vett
  • 500 g kapsast
  • 1 paprika
  • 2 sellerivart
  • 2 tl värskelt riivitud sidruni koort
  • värskelt pressitud sidruni mahla
  • 1 sl mett
  • soola ja musta pipart

Koori ja haki sibul ning küüslauk. Kuumuta poti põhjas koos köömnetega, kuni sibul on läbipaistev.

Sega hulka jahvatatud paprika ja kuumuta läbi. Lisa potti purustatud tomatid, tomatipüree ja vesi. Kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta 5–7 minutit. Lisa ribadeks lõigatud kapsas, paprika, viilutatud seller ja sidrunikoor. Kata pott kaanega ja hauta 30–40 minutit, kuni kapsas ja paprika on pehmed. Maitsesta soola, pipra, sidrunimahla ja meega.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Jaan Heinmaa

Kodujuustukook vaarikatega

Must leib on tervislik põnev vaheldus küpsistest või muretainast koogipõhjale ja tõstab maheda täidise suurepäraselt esile.

1 tund
12 tk

  • 5 viilu musta leiba
  • 1 dl suhkrut
  • 50 g võid

Täidis:

  • 250 g kodujuustu
  • 150 g hapukoort
  • 2 tk muna
  • 1 dl suhkrut
  • 1 tl vanillisuhkrut
  • 4 dl külmutatud vaarikaid

Purusta põhja jaoks leib köögikombainis. Sega hulka suhkur. Sulata või ja sega leivapuruga. Aseta 22 cm lahtikäiva vormi põhja küpsetuspaber ja suru mass tihedalt peale.

Sega kodujuust, hapukoor, lahtiklopitud munad, suhkur ja vanillisuhkur. Sega õrnalt hulka vaarikad ja vala segu vormi. Küpseta 190kraadises ahjus 40–45 minutit.

Retsept: Pille Enden