Grillkala murulaugupesto ja röstsibulaga

Kala on mugav maitsestada omatehtud murulaugupestoga ja seejärel grillida. Sel moel saad valmistada nii meelepärast valget kui ka punast kala. Suvine roheline salat kõrvale ja imeline kõhutäide ongi olemas.

40 min
neljale

  • 800 g valge kala fileed nahaga (tursk, saida, koha või mõni muu)
  • soola, musta pipart
  • peale röstsibulat

Pesto:

  • 1 dl oliivi- või muud meelepärast õli
  • 50 g murulauku
  • soola, musta pipart
  • 1 laimi mahl
  • 15 g riivitud parmesani
  • 0,5 dl päevalilleseemneid

Pesto valmistamiseks aseta koostisosad kannmikserisse või töötle sauseguriga ühtlaseks – just sulle sobiva koredusega massiks.

Maitsesta kala soola ja pipraga, tõsta kahekordsele fooliumile. Laota peale pesto (kõike ei pea kalale lisama) ja keera foolium pealt kinni. Grilli küpseks või küpseta ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit, olenevalt kala paksusest. Ava foolium, puista peale röstsibul ja grilli-küpseta veel 5 minutit. Serveeri koos pestoga, mida on hea ka grillitud saiadele määrida.

Retsept: Lia Virkus


Foto: Jaan Heinmaa

Kurgi-mustikasmuuti

Lahe lahja smuuti sobib hommikul värskendavaks suutäieks või alati karastavaks kosutuseks. Soovi korral serveeri jääga.

20 min
kahele

  • 250 g kurki
  • 2 dl mustikaid
  • 3 dl viinamarja- või pirnimahla
  • 1 dl maitsestamata jogurtit
  • 1 sl vedelat mett

Koori kurk, tükelda ja pane koos ülejäänud koostis-
ainetega kannmikserisse või töötle saumikseriga püreeks. Soovi korral lisa magusama maitse saamiseks vedelat mett.

Retsept: Pille Enden


Foto: Jaan Heinmaa

Soe aedoa-kinoasalat

Koos valgurikka kinoaga saab ubadest kerge tervisliku salati, mida nautida soojalt või külmalt.

50 min
neljale

  • 0,75 dl oliiviõli
  • 1 keskmine sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 3 dl kinoad
  • 5 dl vett
  • 400 g kollaseid või rohelisi ube
  • 4 sl punase veini äädikat
  • 2 dl riivitud parmesani
  • soola, pipart
  • serveerimiseks hakitud tilli või peterselli

Kuumuta kastrulis 1 sl õli. Lisa hakitud sibul ja küüslauk, pisut soola-pipart. Kuumuta segades läbipaistvaks 5–6 minutiga. Sega hulka kinoa ja kuumuta veel üks minut. Lisa vesi, kuumuta keemiseni, alanda kuumust ja hauta u 15 minutit. Võta pliidilt ja sega kahvliga kohevaks.

Aja samal ajal potis vesi keema, lisa sool ja oad, keeda 7–8 minutit. Nõruta ja vala üle külma veega. Sega kinoa hulka. Kastmeks sega kokku 0,75 dl oliiviõli ja punase veini äädikas. Maitsesta soola ja pipraga. Vala roale ja sega läbi. Raputa peale pool riivitud parmesanist ja sega läbi. Puista peale ülejäänud juust ja serveeri hakitud maitse­rohelisega.

Retsept: Pille Enden

Foto: Laura Strandberg

Vaarikapuding tšiiaseemnete ja pähklivõiga

Kui sul leidub kodus vaarikaid, tee neist mõnus ja tervislik magustoit. Vaarikate asemele sobivad ka teised marjad, näiteks mustikad.

20 min
neljale

  • 250 g vaarikaid
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 6 tl kookoshelbeid
  • 6 tl tšiiaseemneid
  • 500 ml mandlipiima
  • pähkli- või mandlivõid
  • kaunistamiseks värskeid mündilehti, kanepiseemneid, marju, kiivit ja kookoslaaste

Purusta vaarikad kahvliga. Sega vaarikatega kokku vanillsuhkur, kookoshelbed ja tšiiaseemned. Seejärel sega hulka piim. Vala segu klaasidesse ja jäta vähemalt tunniks, veel parem üle öö külmikusse. Serveerides lisa peale kiht pähklivõid. Kaunista kookoslaastude, kanepiseemnete, kiivitükkide, värskete marjade ja mündiga.

Retsept: Laura Strandberg