Selleri-avokaadotoorsupp

Suviselt värske kõhutäis on tulvil vitamiine-mineraalaineid.

20 min
kahele

  • 2 dl India pähkleid
  • 400 g varssellerit
  • 2 küüslauguküünt
  • 4 dl vett
  • 1 avokaado
  • meresoola
  • serveerimiseks 3 dl sellerit (peeneks hakituna)

Leota India pähkleid paar tundi kuni üle öö vees. Lisa kõik koostisosad kannmikserisse (soovi korral säilita mõni avokaadoviil serveerimiseks) ja töötle püreeks. Alusta aeglasemal režiimil, töötlemise käigus suurenda kiirust. Mikserda suppi mõnda aega, nii et see muutub kergelt soojaks.

Pane serveerimisklaaside põhja u 3/4 dl tükeldatud sellerit, vala peale supp ja sega kergelt. Serveeri kohe. Soovi korral võid supile tõsta õhukese viilu avokaadot ja raputada peale pisut purustatud pipart.

Retsept: Lia Virkus

Foto: Tuuli Mathisen

Leib avokaado, kodujuustu ja krevettidega

See on lihtne, samas energiast pakatav suutäis, mis sobib kõige paremini just koduse musta leivaga.

20 min
neljale

  • 4 leivaviilu
  • 2 küpset avokaadot
  • 300 g kodujuustu
  • 2 sl paksemat maitsestamata jogurtit (või hapukoort)
  • soola, musta pipart, värsket hakitud tilli
  • 100 g krevette
  • sidrunimahla

Sega omavahel kodujuust, hakitud värske till ja jogurt või hapukoor. Maitsesta. Lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja lõika viljaliha viiludeks. Aseta igale taldrikule kaks leivaviilu. Tõsta peale avokaadoviilud ja piserda neid sidrunimahlaga. Lisa kodujuust ning säti sellele krevette. Maitsesta soola, pipra ja hakitud värske tilliga. Soovi korral võid leiva enne krõbedaks röstida. Serveeri kohe.

Retsept: Tuuli Mathisen

Foto: Jaan Heinmaa

Soe tatra-suitsukanasalat

See salat on ühtviisi hea nii soojalt kui ka külmalt: valmista õhtusöögiks soe salat ja seda, mis järele jääb, söö hommikul külmalt.

30 min
kuuele

  • 4 dl tatart
  • 3 sl õli
  • 1 l vett
  • 1 puljongikuubik
  • 250 g külmutatud ­köögiviljasegu
  • 3 marineeritud kurki
  • 300 g suitsukana
  • 300 g majoneesi
  • 1 tl soola
  • suhkrut, purustatud musta pipart

Loputa ja nõruta tatar. Prae tatart kuumas õlis pidevalt segades 2–3 minutit. Vala peale keev vesi, lisa puljongikuubik ja hauta nõrgal kuumusel 15–20 minutit. Ära palju sega, muidu muutub tatar pudruseks.

Vala sügavkülmast võetud köögiviljad üle keeva veega ja jäta tatra haudumise ajaks kaane alla seisma. Köögivilju pole vaja keeta, need olgu parem kergelt krõmpsud. Lõika kurgid õhukesteks viiludeks ja kana tükkideks. Kui tatar on valmis, sega kõik koostisained kokku, maitsesta ja söö kohe.

Retsept: Tiina Lebane

Foto: Laura Strandberg

Purgikook rabarberi-apelsinikastmega

Mõnusalt hapukas täidis koos siidise vahukoore ja krõbedate küpsistega viib lausa keele alla.

30 min
neljale

  • 300 g rabarberit
  • 2 apelsini
  • 0,5 sidruni värskelt ­pressitud mahl
  • 160 g suhkrut
  • 1 pk Selga küpsiseid
  • 400 ml rõõska koort (35%)
  • 100 g riivitud valget ­šokolaadi

Puhasta rabarberid ja koori apelsinid ning tükelda. Täidise tegemiseks pane rabarberid ja apelsinid koos sidrunimahla ja 60 g suhkruga potti ning kuumuta keskmisel tulel keemiseni. Seejärel keeda madalal tulel aeg-ajalt segades umbes 10 minutit, siis jahuta täielikult.

Tee küpsistest peen puru. Vahusta vahukoor suhkruga. Tõsta purkidesse vaheldumisi mitu kihti küpsiseid, vahukoort ja rabarberi-apelsinikastet. Kõige viimaseks kihiks jäta vahukoor. Kaunista pealt šokolaadi ja küpsisepuruga. Võid magustoidu valmis teha ka päev varem ja jätta serveerimispäevaks vaid kaunistamise!

Retsept: Laura Strandberg