Punane räimesupp laimiga

See on lihtne, kerge ja mõnus argiõhtusupp. Kui kasutad maitsestamata tomatihoidist, lisa roale meki elavdamiseks ka kuivatatud basiilikut ja punet.

Neljale
Aega kulub 20 minutit

  • 2 kartulit
  • 1 porgand
  • 8 dl kala- või köögivilja­puljongit
  • 400 g ürtidega maitsestatud purustatud tomatit
  • 300 g räimefileed
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 laimi värskelt pressitud mahl
  • soola, pipart, suhkrut
  • hakitud tilli

Koori kartulid ja porgand, lõika kuubikuteks. Keeda porgandit puljongis 2 minutit, lisa tomatihoidis ja kartulikuubikud. Keeda veel 5–7 minutit. Lõika räimefileed kääridega tükkideks ja lisa supile koos purustatud küüslauguga, lase minuti jagu veel keeda.

Maitsesta vajadusel soola, sutsukese suhkru ja musta pipraga. Pressi maitseks laimist mahl. Tõsta supp taldrikutesse ja puista peale hakitud tilli.

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa

Foto: Toidutare.ee

Kohupiimakarask porgandiga

Soe karask või, toorjuustu või muu määrdega viib keele alla. See valmib ju üsna lihtsalt – vaid ainete kokkusegamise ja küpsetamise vaev.

Neljale
Aega kulub 30 minutit

  • 150 g kohupiima
  • 2 dl piima
  • 1 tl soola
  • 1 tl suhkrut
  • 1 muna
  • 2 sl õli
  • 1 keskmine porgand
  • 2 dl odrajahu
  • 2 dl täisteranisujahu
  • 0,5 tl soodat

Hõõru kohupiim piimaga lahti. Lisa sool, suhkur, muna, õli, riivitud porgand ja soodaga segatud jahud.

Tõsta tainas küpsetus­paberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi madal päts. Küpseta 225kraadises ahjus 18–20 minutit.

Retsept: Raili Mikk
Foto: Jaan Heinmaa

Foto: Toidutare.ee

Spagetivorm kanaga

Lihtsatest komponentidest vormirooga armastavad ka lapsed.

Neljale
Aega kulub 30 minutit

  • 300 g spagette
  • 500 g kanafileed
  • 2 sl oliiviõli
  • 1 suurem sibul
  • 3 küüslauguküüs
  • 400 g purustatud tomateid
  • 1 dl ketšupit või tomatipastat
  • kuivatatud punet või basiilikut
  • 2 dl rõõska koort (10%)
  • soola, musta pipart, suhkrut
  • 200 g riivitud juustu
  • 5 kirsstomatit (kaunistuseks)

Keeda spagetid pehmeks, nõruta. Pruunista pannil õlis tükeldatud kanafileed, maitsesta soola ja pipraga. Tõsta ootele. Kuumuta samal pannil õlis klaasjaks ka hakitud sibul ja küüslauk. Lisa purustatud tomatite konserv, ketšup või tomatipasta, pune või basiilik ning kuumuta üheskoos kõike veel 5 minutit. Lisa pruunistatud kanatükid, koor ja maitsesta soola-pipra ning sutsukese suhkruga. Hauta veel 5–10 minutit. Sega kana-tomatikaste ja riivjuust spagettidega. Jäta peotäis riivjuustu peale puistamiseks.

Kalla segu õliga määritud ahjuvormi, puista üle juustuga ning kaunista poolitatud tomatitega. Küpseta 180kraadises ahjus 15–20 minutit, kuni juust on sulanud.

Retsept: Lia Virkus
Foto: Jaan Heinmaa

Foto: Toidutare.ee

Küpsetatud riisipuding

Puding on ütlemata maitsev viis kasutada ära hommikusöögist järele jäänud riisiputru. Pudingusse ei pea küpsetamise ajal marju lisama, võid hiljem seda süüa kas värskete marjade, moosi või kompotiga.

Neljale
Aega kulub 50 minutit

  • 200 g jahtunud riisiputru
  • 2 muna
  • 2 dl piima
  • 5 sl suhkrut
  • 1 sl vanillsuhkrut
  • soola
  • 1 peotäis värskeid või külmutatud marju

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Klopi munad lahti. Lisa vispeldades piim, suhkur, vanillsuhkur ja sool. Lisa riis ja sega läbi.

Vala pudingusegu vormi. Kui kasutad marju, puista ka need peale. Aseta vorm kõrgemate servadega ahjuplaadile. Tõsta plaat koos pudinguga ahju ja kalla plaadile kuumaveekannust nii palju tulist vett, et see ulatuks poole pudinguvormini. Küpseta 35–40 minutit.

Retsept: Mari-Liis Ilover
Foto: Mari-Liis Ilover