Chado teepoe juhataja Timo ­Einpaul kinnitab, et nõu, mille sisse tee tehakse, pole protseduuri juures esmatähtis, aga samas ka mitte väheoluline. «Kui räägime teejoomisest, tuleb esimeses järjekorras hea ja puhas vesi, seejärel tee ja teelehe kvaliteet ning siis nõud.» Timo on seda meelt, et sobiva teekannu leidmine on puhas äratundmine, milline neist südant ja silma kõnetab.

 Kannud erilisest savist

Materjalidest eelistab staažikas teejooja üht erilist Hiinas kaevandatavat savi nimega yixing. «Hiinlased on joonud teed palju kauem kui meie,» soovitab mees võtta õppust hommikumaade teekultuurist. Spetsiaalse savitüübi eelis on hea temperatuurihoidvus, aga ­teegurmaanid teavad sedagi, et yixing-savist kann mõjutab joogi tekstuuri ja maitseomadusi. Kuna tegu on glasuurimata kannuga, imab poorne pind teed sisse ja tõelised eksperdid kasutavadki ühte kannu ainult ühe kindla tee või teesordi valmistamiseks. Nii põhjalikuks pole teepoe juhataja sõnul siiski tarvis kodustes tingimustes minna. Samuti ei pea uut, veel kasutamata yixing-kannu või teepotti tee sees leotama, ehkki selline traditsioon Hiinas on – uus keedunõu pannakse mitmeks päevaks tee sisse. Tegemist on toreda, kuid tegelikult tarbetu ja aeganõudva tavaga, selle asemel võib uue savikannu lihtsalt keeva veega põhjalikult üle uhada.

Edasi lugemiseks telli ajakiri Naisteleht