Eesti inimeste parema tervise nimel võime rõõmustada, et aina enam on suurenenud pähklite ja kuivatatud puuviljade tarbimine. Sellega kasvab ka valik poelettidel, et igaüks leiaks omale kõige meelepärasemad, alustades mitmesugustest segudest ja lõpetades erinevate soolaste või magusate maitselisanditega. On hästi teada, et pähklid sisaldavad ohtrasti meile vajalikke mineraalaineid ning rasvhappeid. Viimased on ka põhiliseks komponendiks pähklite hea maitse kujundamisel. Kahjuks pole kõik pakutavad pähklid ühtviisi maitsvad ega ka tervislikud. Hapnikuga kokku puutumine aitab kaasa pähklites ohtralt leiduva ja muidu organismile väga kasuliku rasva rääsumisele, mille protsessi kiirendab omakorda valgus ja soojus. Eelkõige muudab rääsumine pähklite maitse vägagi ebameeldivaks, intensiivsemal rääsumisel aga muutub toode kantserogeenseks ja tervisele ohtlikuks. Maitseerinevus on märgatav juba üsna kiiresti: rääsumine põhjustab mõrudat ja kibedat maitset, värske pähkel maitseb seevastu imehästi. Sellepärast ongi oluline tagada pähklitele võimalikult head säilimistingimused.
Edasi lugemiseks telli ajakiri Naisteleht