Terava tipuga koonusekujuline tagine (ka tajine; häälda tadžiin) on savipott, millega Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas tänapäevani süüa valmistatakse. Eriti armastatud on see Marokos, mille aladel elanud berberid poti ka leiutasid. See rändrahvas kasutas tagine’i kui kaasaskantavat ahju, mis asetati süte peale – nende kuumuse toimel valmis toit aegamööda, säilitades kõik oma mahlad ja maitsed. Ka sellises potis küpsetatud toitu on hakatud nimetama samamoodi – tagine.

Kaheosaline savipott võimaldab tänu kõrgele koonusekujulisele ülaosale õhul roa haudumise ajal ühtlaselt ringelda, mistõttu tuleb liha pehme ja mahlane. Pott sobib korraga nii liha kui ka köögi- ja teraviljade valmistamiseks, samuti saab küpsetada tagine’iga magusroogi ja kooke. Boonusena hoiab tagine sööki ka soojana ja kuna pott näeb kena välja, tõstetakse see serveerimiseks otse lauale.

Edasi lugemiseks telli ajakiri Naisteleht